LA INFOXICACIÓ

La infoxicació digital és una malaltia del segle XXI. Aquesta infoxicació és el que es coneix com un excés d'informació, la qual no permet aprofundir en tots els temes que s'aborden.Hi ha persones que no saben diferenciar entre la qualitat i la quantitat de l’informació, això provoca la desinformació el contrari al que busquem. L'Era Digital és, sens dubte, la responsable d'aquest problema. A més, els usuaris acudim als cercadors i als mitjans socials buscant respostes als nostres dubtes o necessitats.


Aquest fenomen està molt present en l'actualitat, ja que hi ha mil mitjans per a buscar informació i moltes respostes a cada pregunta. El problema és que mai es podrà saber si aquestes respostes són verídiques o no, ja que que moltes no tenen una base científica i les escriu gent en l'atzar en qualsevol pàgina, fòrum, blog... Les més utilitzades, entre altres, són Wikipedia, Yahoo i YouTube, les quals poden ser modificades per qualsevol persona, però són les més còmodes i ràpides. Això fa que ens oblidem d'una altra mena de pàgines molt més fiables, com poden ser Dialnet, tesis doctorals, organismes oficials...


Una forma adequada per a buscar informació en Internet pot ser Google Acadèmic. Utilitzant la normativa APA, aquesta eina és capaç de buscar la informació que necessites de manera fiable, ja que només té en compte pàgines o documents oficials, notícies verídiques i, totes elles, estan signats per autors específics. No obstant això, també cal tenir en compte que internet no és l'únic mitjà per a buscar informació. Encara que siga el més còmode i de fàcil accés, és necessari recordar que hi ha biblioteques les quals compten amb molta quantitat de llibres dels quals es pot treure molta informació útil.


En conclusió, cal tindre en compte d'on traiem la informació, ja que pot ser que moltes vegades la resposta no siga vàlida. També, és necessari marcar la diferència entre informació i coneixement, actualment es dóna per fet que tot se sap ja que tot està a l'abast de tots amb un simple «clic», però que estiga disponible no significa que se li estiga donant un ús correcte, productiu i positiu. Per tant, és important assegurar-se d'on prové aquesta informació i que la font siga fiable.





Comentaris

Entrades populars